5 februarie 2017

Maitreyi - Mircea Eliade

Tema și viziunea despre lume într-un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticităţii, al experienţei, exotic.

Maitreyi
                                                                                                                Mircea Eliade

Romanul Maitreyi (1933) face parte din prima tendinţă, fiind un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticităţii şi al experienţei, dar şi un roman exotic. Este un roman al experienţei şi al „autenticităţii” pentru că valorifică  trăirea cât mai intensă, în plan interior, de către personaje, a unor experienţe definitorii. Formula care sintetizează problematica romanului este cea a autenticităţii, prin confesiunea personajului-narator, relatarea la persoana I, introspecţia, autoanaliza lucidă.
Tema romanului este iubirea incompatibilă. Fire autoreflexivă, Allan trăieşe conflictul dintre trăirea intensă a iubirii, ca experienţă definitorie, şi luciditatea autoanalizei. Iubind-o pe Maitreyi, Allan descoperă atât lumea tainică a Indiei, cât şi iubirea adevărata.  Titlul cărţii coincide cu numele personajului principal feminin, Maitreyi, Romanul este structurat în cincisprezece capitole, iar întâmplările sunt relatate la persoana I. Subiectul romanului se organizează în jurul cuplului Allan – Maitreyi. Europeanul Allan vine în India pentru a descoperi cât mai multe taine din această ţară plină de mit şi inefabil.
Titlul cărţii coincide cu numele personajului principal feminin, Maitreyi, considerată de critică drept cel mai exotic...

(pentru a obtine integral lucrarea apasati butonul 'Buy Now")


Pret1.00 Euro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu